Близо 1000 български фирми ще получат безвъзмездно 260 млн.лв.
Секция: ИКОНОМИКА
05 Август 2022 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 1000 български фирми ще получат безвъзмездно 260 млн.лв. Това е първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост. Кандидатстването по нея започна на 22 юли

/КРОСС/ Между 700 и 1000 микро, малки и средни предприятия в страната ще получат безвъзмездна финансова помощ за модернизация на производството, закупуване на нов софтуер и разработване на нови поточни линии и продукти. Средствата са по първата за България процедура от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) - „Технологична модернизация" с общ бюджет в размер на 260 млн. лв.

Кандидатстването по нея започна на 22 юли 2022 г. и ще продължи до 21 септември 2022 г. включително. Документите се подават изцяло онлайн през системата ИСУН 2020 на адрес: https://bit.ly/3z4jZ7l.

Компаниите могат да заявят минимална подкрепа по програмата в размер на 35 000 лв. Максималната е диференцирана спрямо големината и нуждите на предприятията. Ако са микро, могат да поискат най-много 180 000 лв. Таванът за малките е 350 000 лв., а за средните - 700 000 лв. С парите могат да се купуват например машини с автоматизирано управление, роботи или системи за дигитален контрол на процесите. Съфинансирането е до 50%.

Процедурата е насочена към компании в четири от икономическите сектори на страната - C (Преработваща промишленост), Е (Доставяне на води; Канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване), J (Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения) и M ( Професионални дейности и научни изследвания). Това са предимно производствени фирми - за лекарства, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др.

Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност. Задължително условие е те да са регистрирани не по-късно от 31 декември 2019 г. Трябва и да са реализирали годишни нетни приходи от продажби за последните три години в размер на над 210 000 лв. за микро, над 750 000 лв. за малките и над 3 млн. лв. за средните предприятия.

Очаква се оценяването на проектните им предложения да започне веднага след края на кандидатстването по процедурата. Списъкът с допуснатите компании ще бъде публикуван до края на годината. Представителите на фирмите могат да намерят пълния пакет на сайта на Министерството на иновациите и растежа - https://bit.ly/3OufkRC.

За тяхно улеснение беше създадено видео с детайлни указания за попълване на формулярите. То е достъпно на: https://bit.ly/3BFv3uw.