Николай Стайков от„Антикорупционен фонд“: Има огромен брой дребни нарушения
Секция: Анализи
05 Август 2022 18:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Стайков от„Антикорупционен фонд“: Има огромен брой дребни нарушения

/КРОСС/  В предаването „Лице в лице" по бТВ Николай Станков, каза че има нужда да се направи една много реалистична оценка за това, което е свършило предишното правителство по антикорупционната борба. „Имаше две важни неща - едното е одита на „Балкански поток", той донякъде беше направен. Много се надявам това да бъде проверено от ДАНС. Има огромен брой дребни нарушения. Изгонването на 70 дипломати от руското посолство на практика може да се окаже най-голямата антикорупционна мярка на това правителство".

Има огромен брой корупционни теми, които са повдигнати, но много малко от тях са довършени, допълни Стайков. „Има една малка промяна и това е даването на свобода на европейските прокурори. Според мен това ще бъде изключително важно за в бъдеще и корупционните играчи вече много ще внимават в областта на европейските проекти".

Стои си главния прокурор иначе, няма работещ антикорупционен орган, но има едно много важно решение и това е закриването на специализирания съд, допълни Стайков.

Две големи критики към работата на правителството - едното е ББР - не видях пълно проследяване на финансовите потоци и кой е бил облагодетелстван от едни изключително съмнителни кредити. Другата тема, по която правителството не се справи - това е МРРБ. Не видях за тези 7 месеца една информация да излезе отвътре за една нередност, за една нередна обществена поръчка".