Шефът на гръцкото разузнаване подаде оставка
Секция: СВЯТ
05 Август 2022 20:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на гръцкото разузнаване подаде оставка

/КРОСС/ По-рано тази седмица източници съобщиха пред Ройтерс, че Панайотис Контолеон е казал пред парламентарна комисия, че неговата агенция е шпионирала журналист.Ръководителят на гръцката разузнавателна служба Панайотис Контолеон подаде оставка днес, съобщават гръцките медии.

Панайотис Контолеон се оттегля от поста „след нередности, открити по време на законни процедури за подслушване", се казва в изявление на кабинета на премиера Кириакос Мицотакис, цитирано от „Катимерини".
Мицотакис е приел оставката на Контолеон, допълва АНА- МПА.

За нов шеф на разузнаването е назначен досегашният генерален секретар на външно министерство Темистоклис Демирис. Той ще информира парламентарната комисията, отговаряща за институциите и прозрачността след подновяването на заседанията на парламента.По-рано тази седмица източници съобщиха пред Ройтерс, че Контолеон е казал пред парламентарна комисия, че неговата агенция е шпионирала журналист.

Изслушването при закрити врата е било свикано, след като лидерът на опозиционната лявоцентристка коалиция ПАСОК-Движение за промяна Никос Андрулакис подаде жалба в прокуратурата във връзка с опит за следене на мобилния му телефон чрез шпионски софтуер.

По време на изслушването на 29 юли Панайотис Контолеон е казал на парламентарните институции и комисията по прозрачност, че неговата служба е шпионирала Танасис Кукакис, финансов журналист, работещ за Си Ен Ен-Гърция, заявиха за Ройтерс двама депутати, присъствали на изслушването.
Правителственият говорител Янис Иконому каза пред Ройтерс по-рано тази седмица, че гръцките власти не използват шпионския софтуер, който се предполага, че е използван срещу Кукакис, и нямат бизнес отношения с компаниите, които го продават.