Рокади на ключови позиции в държавата
Секция: ПОЛИТИКА
06 Август 2022 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рокади на ключови позиции в държавата

/КРОСС/  Новото правителство смени шефовете на НАП и на Агенция „Митници". В последния работен ден за седмицата служебният кабинет направи знакови рокади по върховете на управлението. Новото правителство смени шефовете на НАП и на Агенция „Митници". Румен Спецов се прощава с позицията си заради „неизпълнение на задълженията си по Закона за приходната агенция", посочват от пресслужбата на правителството.

Също така, не били прогнозирани и просрочени задължения в големи размери на държавно дружество. В последствие стана ясно, че става дума за „Булгаргаз". Пред NOVA бившият вече директор на агенцията заяви, че смяната му е политическа.„Обяснено ми беше от министъра на финансите, че причината за смяната ми е политическа. Не е свързана с работата на Националната агенция за приходите", каза той.Постът на Румен Спецов наследи бившият шеф на фонд „Земеделие" Борис Михайлов.„Нека да вляза, да се огледам и след 10 дни, да речем, ще давам интервюта.

Амбицията ми е НАП да работи още по-добре", каза той. Назназчаването на Спецов преди година беше последвано от скандал. Тогава стана ясно, че той е прехвърлил фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от драгоманско село. От ГЕРБ многократно искаха отстраняването на Спецов от поста. Той самият отричаше обвиненията. И обясняваше, че докато е била негова, фирмата не е имала задължения. По случая тече разследване и до днес.Служебното правителство пристъпи и към друга знакова рокада - в агенция „Митници".

Отстраненият директор Павел Тонев разказва пред NOVA, че за смяната му била изтъкната само една причина.„Беше ми обяснено от министър Желева само, че решението е политическо и не е свързано с дейността на Агенция „Митници". Тя изрази съжаление, че трябва да се разделим, но повтарям, обясни ми, че това е политическо решение", заяви Тонев.Мястото на Тонев заема неговият заместник Павел Геренски, който е и дългогодишен служител на агенцията. На този етап той се води временно назначен.
Нова телевизия, новини в 19.00 часа.