Илиян Василев: Русия смята страната ни за част от колективния Запад
Секция: Анализи
06 Август 2022 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илиян Василев: Русия смята страната ни за част от колективния Запад

/КРОСС/  Странно е, че изгонването на 14 български дипломати от Руската федерация дойде в първия ден на новия служебен кабинет, който е приятелски настроен към Русия. Доколкото разбирам от посланик Митрофанова, те искат да приключат с тази история и да започнат „на чисто". Това каза бившия посланик на България в Русия и енергиен експерт Илиян Василев в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Руската федерация смята страната ни за част от колективния Запад, който деградира. Чрез тези свои действия Руската федерация показва имперската си същност, коментира Василев.

Българските дипломати имат 120 часа, за да се върнат обратно в България, а това време по думите му е в рамките на нормалното.

Според него първите пострадали ще са руските туристи, които няма да имат възможност да получат визи, за да пътуват към България.

В свое интервю посланик Елеонора Митрофанова каза, че се надява бъдещото правителство да е по-прагматично и че на страната ни ще се наложи да взима по-прагматични решения относно икономиката. „Тя надценява значението на думите и нещата, които може да свърши тук. Очевидно посланието й е да реактивираме договора с „Газпром", заяви Василев.

Според него, докато Русия е във война, доставките на газ не могат да бъдат сигурни, дори и да се възстановят договорните отношения между двете страни.

По думите му създаването на кризисен щаб за газовите доставки само е създало паника в така или иначе кризисната ситуация, а в него няма енергийни експерти. С това се поставя началото на реваншистката политика на служебния кабинет, а с това се пропуска критично важно време за разрешаване на същинския проблем.