Крум Зарков: Служебното правителство не търси и няма да търси реваншизъм
Секция: Коментари
06 Август 2022 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Служебното правителство не търси и няма да търси реваншизъм

/КРОСС/  Служебното правителство се различава от редовното от това, че то не е партийно - няма нужда някой да казва, че не носи отговорност за хората в него, тъй като така е по дефиниция, дори бих казал по Конституция. Президентът се нагърбва с тази роля заради провала на политическите сили да формират редовно. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването „Тази събота" по бТВ.

Той бе категоричен, че нито той, нито останалите министри и заместник-министри социалисти, нито областните управители са нарушили с нищо Устава на БСП, който няма отношение към служебното правителство. „Има една концептуална разлика - политиката за мен винаги е била начин, по който да търсиш да приобщаваш, не да се разграничаваш", допълни Зарков.

Той каза, че не имал колебание дали да приеме поста. Приел е след беседа с президента Румен Радев и назначеният от него за служебен премиер Гълъб Донев. „Тази беседа и начина, по който Донев и Радев я проведоха, ме убеди, че те знаят какво с става и какво трябва да се направи, със спокойствие и компетентност, която рязко контрастират с истерията, която характеризира българския политически живот. Мисля, че темата действително се изчерпа и с вчерашното решение на Националния съвет", заяви Зарков.

Служебното правителство не търси и няма да търси реваншизъм, категоричен бе той. „Кризи по принцип често има, но в такава дълбочина рядко се случват. Ние не сме изпратени, за да търсим целенасочено на някого да навредим. Имаме мисия и тя бе публично поставена, не да се тръшкаме, а да работим с компетентност и да смекчим кризите, да може в следващото Народно събрание България да влезе с летящ старт", заяви Крум Зарков.

Той отрече преднамереност в действията на служебния кабинет. Зарков уточни, че документите, подадени към Агенцията под вписванията за гръцката газова връзка, са подадени със сгрешени имена. „Става дума за грешка, а не за преднамереност и Агенцията по вписванията няма какво друго да направи", поясни Зарков.

Служебният министър съобщи, че следващата седмица различните министерства ще определят публично своите приоритети. „В сектор „Правосъдие" вече направихме рокадите, които мислехме, че са необходими. Надежда Йорданова е оставила сектора в едно добро състояние, запазих голяма част от нейния екип. Една от нашите големи задачи е да подготвим законопроектите, за които толкова се говореше", посочи Зарков и отбеляза, че са най-важни законопроектите, свързани и с Плана по възстановяване.

По думите му сега е моментът, в който България да се подготви и да бъде пълноправен член на Шенген. „Шенген" е една от темите, по които може да се работи и да постигне сериозен пробив без работещ парламент", каза Зарков и съобщи, че в края на септември ще има поредна проверка на мисия по техническата готовност, защото има изостаналост по работата на министъра на вътрешните работи. Има закони, които Европа чака от България много дълго време, включително този за търсене на отговорност на главния прокурор, отбеляза още служебният министър на правосъдието.