Хирошима отбеляза 77 години от атомната бомбардировка
Секция: СВЯТ
06 Август 2022 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хирошима отбеляза 77 години от атомната бомбардировка Първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август 1045 г., която унищожава града и убива 140 хиляди човека

/КРОСС/ В Хирошима днес бе отбелязана 77-годишнината от атомната бомбардировка с церемония с участието на генералния секретар на ООН Антониу Гутариш, предаде АП, цитиран от БТА."Ядрените оръжия са безсмислени. Те не гарантират безопасност, а само смърт и унищожение", каза Гутериш. "Три четвърти век по-късно трябва да се запитаме какво се научили от облака с форма на гъба, издигнал се над този град през 1945 г.", добави той.

САЩ пускат първата в света атомна бомба над Хирошима на 6 август 1045 г., която унищожава града и убива 140 хиляди човека. Три дни по-късно над Нагасаки е пусната втора ядрена бомба, който причинява смъртта на още 70 хиляди души. На 15 август Япония капитулира, с което се слага край на Втората световна война.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш участва в отбелязването на 77 години от атомната бомбардировка над Хирошима.

Опасенията за трета атомна бомбардировка се засилиха заради заплахите на Русия да прибегне от ядрено оръжие след началото на нейното нападение срещу Украйна през февруари. В речта си днес кметът на Хирошима Казуми Мацуи обвини руския президент Владимир Путин, че използва собствения си народ като "средство за война и отнемане на живота и препитанието на невинни цивилни в друга страна". Войната на Русия срещу Украйна съдейства за засилването на подкрепата на ядреното възпиране, каза още Мацуи и призова света да не повтаря грешката, унищожила неговия град преди 77 години.

На церемонията в Хирошима тази година не бяха поканени високопоставени гости от Русия и нейния съюзник Беларус. На мемориала цветя поднесе руският посланик в Япония Михаил Галужин, който декларира пред репортери, че неговата страна никога няма да употреби ядрено оръжие.