Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2022 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жена с 95% инвалидност разчита на грижите на 17-годишния си син

/КРОСС/ 17-годишният Петър от четири години не може да посещава редовно училище. Ежедневието му преминава в бл. 501 в кв. „Люлин" 5. Интересува се от видеомонтаж и от информационни технологии.

Денят на Петър обаче не протича като този на останалите момчета на неговата възраст.

Таня Христова е с 95% инвалидност заради множествена склероза, не е излизала от апартамента си от 4 години. Дните й преминават еднообразно. Всичките са еднакви от понеделник до неделя, включително празници и делници.

Не работи от повече от 10 години, пенсионира се преди 3 и половина. Двамата със сина й трябва да живеят с пенсията й от 722 лв. - доход, който ги обрича на крайна бедност

За асистент Таня плаща по 10 лв. на час, използва услугите му за не повече от 2 часа на ден. Грубата калкулация показва, че от своите 720 лв. тя трябва да даде 560 лв. на месец само за асистенти.

От 39 месеца Таня трябва да има личен асистент, осигурен от общината. Такъв се задържа само 13 месеца. Кандидатстват синът й да й стане личен асистент. От общината не дават съгласие.

„В един момент изпратиха една измислена проверка, която естествено установи, че средата е нездравословна, небезопасна и той не може да полага труд", казва жената.

Врабка Христова е баба на Петър и майка на Таня. Тя е човекът, който активно се опитва да намери асистент за дъщеря си. Най-тежкият момент за тях е миналата есен, когато Таня стига до 95% инвалидност. За Врабка есента на 2021 г. минава в обикаляне по институции. Общината приемат нейните писма, но с „Социално подпомагане" в кв. „Люлин" обаче не среща разбиране. Искат от нея пълномощно, а цената за такъв документ е непосилна за семейството.

От АСП я обвиняват, че не е положила усилия да се свърже с тях.

След намесата на омбудсмана Агенция „Социално подпомагане" реагира и тяхна служителка се свързва с Таня. „След двуминутен разговор ме упрекна и каза, че не съм положила нужните усилия да се свържа с тях", споделя Таня.

Врабка и Таня изпращат писма до най-висшите институции в страната, сред които Министерски съвет и дори Президентството.