Проф. Георги Момеков: Нужна е разяснителна кампания за КОВИД ограниченията у нас
Секция: Здраве
06 Август 2022 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Момеков: Нужна е разяснителна кампания за КОВИД ограниченията у нас

/КРОСС/ Икономическите сътресения ще правят все по-трудно въвеждането на КОВИД мерки, ограничаващи възможностите хората да ходят на работа. Това каза проф. Георги Момеков - председател на Българско научно дружество по фармация, в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него не може България да се сравнява с Великобритания, където ваксинираните са много по-голям процент. „Вземането на мерки трябва да става с отчитане на реалностите у нас", поясни проф. Момеков.

Според него, за да се спазват КОВИД ограниченията у нас, е нужна разяснителна кампания.

„Ваксините не са идеалното решение, но са единственото, което имаме за момента. Високорисковите хора трябва да помислят за бустер", заяви проф. Момеков като цитира данни от САЩ, които показват, че ваксинираните, дори и без пълен курс, умират в пъти по-рядко от неваксинираните.

Всички мероприятия, които намаляват скоростта на разпространение, имат значение - ограничаване на събирането на хора, носенето на маски, ваксините. „Колкото повече самите ние се грижим за този процес, толкова по-добре", заяви той.

Нови ваксини се очакват наесен. „Те са така модифицирани, че в нашето тяло да се изработят антигени, които са от Омикрон", каза професорът, но уточни, че те са само бустерни дози, т.е. за хора със завършен ваксинационен курс.

Два са лекарствените продукти, които Европейската агенция по лекарствата разглежда и оценява. Те са с механизми на действие, които позволяват забавяне на репликацията, и стартирани достатъчно рано, намаляват риска от хоспитализация и смърт. Първоначално те обаче не са предвидени за масова употреба, а за най-рисковите групи, поясни проф. Момеков.