Искрен Веселинов: Във вторник ВМРО ще обяви открит форум
Секция: Коментари
06 Август 2022 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искрен Веселинов: Във вторник ВМРО ще обяви открит форум

/КРОСС/  ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални, със защитаване на тезата, че България има нужда от независима външна политика. Нашият апел беше за обединение на формациите, които поставят националния интерес над външните внушения. Това каза съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов в предаването „Денят започва в събота" по БНТ.

По думите му във всяка сфера на българския живот, включително на икономиката, се вижда колко разрушителна е липсата на отстояване на българския национален интерес и как цялото общество плаща за това.

Веселинов заяви, че във вторник ВМРО обявява открит форум, на който всеки един който смята, че изповядва политически консервативни ценности, е добре дошъл. „Не отправяме персонални покани. Ако намерим достатъчно солидни формации, с които да продължим напред, ще продължим заедно. Ако не намерим, ще продължим със самостоятелно участие", заяви той.

Позицията на ВМРО е, че на българските политици трябва да им бъде забранено да говорят за газ. „Тази тема от икономическа се превърна в ярко политическа, тя беше взета на въоръжение от определени формации като нещо като доктрина за национално освобождение и бяха предприети серия от ходове, които са алогични", коментира той.

Двойните стандарти в икономиката водят единствено до щети за българската държава, заяви Веселинов. „Това правителство, което се бори за газовата независимост, не се поколеба да отстои интереса за внос на руски петрол, обаче забрави да поиска от тази рафинерия да си фактурира на реална стойност горивото и съответно българският потребител да усети в сметката си с 60-70 ст. излизат на литър гориво, да получи бонус. Т.е. ние сме русофоби, когато трябва да прекараме руския газ през посредници, за да го купим и да стане по-скъп, и сме русофили, когато трябва да оставим рафинерията да работи и отказваме да защитим интереса на потребителите в един рядък случай, когато тя на практика е в пълна зависимост от активността на българската държава", коментира той.

Според ВМРО вносът на газ трябва да бъде демонополизиран и българската държава да не участва в тези процеси.

По неговите думи за първи път в България е имало Народно събрание, което под външен натиск е дало картбланш в Европа да се наложат признания за македонска нация и език. Според него това е съкрушително за българската национална памет.

„С оглед на нестабилната политическа ситуация в Македония, ние ще бъдем под продължаващ натиск от т.нар. ни евроатлантическите ни партньори, да правим нови отстъпки. Това е една от задачите на ВМРО - да има представителство от българофили в следващия парламент, защото някой трябва да отстоява националния интерес", заяви още Веселинов.