Седмият фестивал „Опера на върховете“-Белоградчишки скали започна
Секция: КУЛТУРА
06 Август 2022 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмият фестивал „Опера на върховете“-Белоградчишки скали започна

/КРОСС/ За седма поредна година, върховете на магнетичните Белоградчишки скали разтвориха крилете на оперното и балетно изкуство и дадоха началото на традиционния Летен фестивал „Опера на върховете"!

Маестро Карталов, основател на фестивала , заедно с кмета на град Белоградчик г-н Борис Николов споделиха своето вълнение, че именно тук от двора на крепостта, където в продължение на три седмици ще бъде разположена трибуната за публиката и сцената за артистите с гледка към внушителните Белоградчишки скали ще се случва магията на изкуството!

Посланията от „Набуко" на безсмъртния маестро на италианската революция Джузепе Верди естествено звучат като призивен камбанен звън сред мощта на скалите.Публиката се наслади на блестящите изпълнения на Венцеслав Анастасов в ролята на Набуко- Цар на Вавилон

Лилия Кехайова - за първи път в ролята на Абигаиле,Мария Радоева - Фенена, Емил Павлов за първи път в ролята на Исмаел, Димитър Станчев -Захария, Силвия Тенева - Анна, Красимир Динев - Абдало и Великият жрец на Баал - Николай Войнов.

Внушенията от посланията на спектакъла се сливаха с емоционалните преживявания на публиката изпълнила трибуната до краен предел. Излъчваната сакрална тържественост и мощна хармония от гледката с естествения декор на скалите са неповторимо усещане в чудото опера на открито.

Цялата тази мощ сътворяваха в хомогенен ансамбъл солистите, оркестъра и хора под музикалното ръководство на Деян Савич, диригента хора Виолета Димитрова в режисурата на Пламен Карталов.