Прокуратурата: Арестувани са двамата шофьори на катастрофиралия румънски автобус
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2022 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата: Арестувани са двамата шофьори на катастрофиралия румънски автобус Води се досъдебно производство във връзка с настъпилия тежък пътен инцидент с 12 пострадали лица, съобщават от държавното обвинение

/КРОСС/  Арестувани са двамата шофьори на румънския автобус, който участва в катастрофата с четири жертви на пътя Русе- Велико Търново. Пробите им за алкохол са отрицателни. Това съобщиха от Окръжна прокуратура-Велико Търново. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново се провежда разследването по досъдебно производство във връзка с настъпило тежко пътнотранспортно произшествие, при което е причинена смъртта на четири души и телесни повреди на осем души.

Катастрофата е станала на главен път Русе - Велико Търново. По предложение на Христо Христов, окръжен прокурор на ОП-Велико Търново до Главен прокурор на Република България, досъдебното производство е възложено за разследване на следователи при Национална следствена служба. Касае за случай с изключителна фактическа и правна сложност на разследването с оглед обстоятелството, че от престъплението са пострадали общо дванадесет лица - пътници в обществен транспорт, които са чуждестранни граждани на Р. Румъния и Р. Турция.

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването - оглед на местопроизшествие, относно настъпило на 06.08.2022 г. около 02.00 часа, на първокласен път Русе -В. Търново, в землището на с. Крушето, общ. Горна Оряховица, пътнотранспортно произшествие между автобус „Мерцедес" с румънска регистрация и спрял в крайпътна отбивка лек автомобил „Пежо-206" с регистрация на Кралство Нидерландия, в резултат на което е причинена смъртта на повече от едно лице - пътуващите в пътническия автобус трима румънски граждани и един турски гражданин - престъпление по чл. 343, ал.3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Установено е, че в автобуса са пътували 24 пътника и двама водачи. На място на произшествието са загинали трима души, а четвъртият е починал в реанимация. Пострадали са осем лица - пътуващи в автобуса. Пътуващите в лекия автомобил не са били в колата и от тях няма пострадали. Провеждат се неотложни процесуално-следствени действия, в присъствието на ръководството на ОД на МВР - Велико Търново и на Окръжна прокуратура-Велико Търново.

В хода на разследването е извършен оглед на местопроизшествието, иззети са моторните превозни средства, участници в ПТП, следи и предмети, имащи значение за делото, извършени са разпити на свидетели, приобщени са документи. Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново.