5 хеликоптера прибират пострадалите край Търново, ще ги лекуват в Румъния
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Август 2022 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
5 хеликоптера прибират пострадалите край Търново, ще ги лекуват в Румъния

/КРОСС/ С пет медицински хеликоптера извозват до Румъния пострадалите в тежката катастрофа с автобус на пътя Русе-Велико Търново. Първата въздушна линейка е кацнала около 11 часа на летището в Горна Оряховица. Всичките осем ранени туристи ще бъдат поетапно транспортирани.„Пострадалите са стабилизирани и румънски медицински екипи пристигат с всички налични вертолети за спасителни нужди на Румъния, за да ги транспортират до северната ни съседка. Такъв е редът. Лечението на ранените ще продължи в страната им", информира д-р Карисимир Попов, директор на областната болница във Велико Търново.

Трагедията се разигра около 1,30 часа на 6 август на пътя Русе-Велико Търново. В злополучната нощ румънският автобус с 24 пътници и двама шофьори пътувал от Истанбул за Букурещ. Внезапно возилото се отклонило рязко в дясно, напуснало пътното платно и помело спряната кола като я изхвърлило на 30-40 метра от мястото. Последвал удар на автобуса в крайпътно дърво, след което е „летял" още около 250 метра, докато спре.

При страшния удар на място издъхнали трима души, а други 9 били тежко ранени. Няколко часа по-късно един от пострадалите издъхна в болницата във Велико Търново от тежка черепно-мозъчна травма. Другите осем пострадали бяха оперирани по спешност. Те са с множество различни травми и имат сериозни фрактури.
По случая е образувано досъдебно производство, а разследването се води под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново. Разпоредени авто-технически експертизи.

„Разследването е по чл.343, ал. 1 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лица. Двамата шофьори са задържани. Тествани са за алкохол, пробите са отрицателни. С разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, разследването се поема от Националната следствена служба под наблюдението на Окръжната прокуратура във Велико Търново", съобщиха от държавното обвинение в старата столица.