Милен Керемедчиев: Гоненето на 14 български дипломати, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия
Секция: Анализи
08 Август 2022 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милен Керемедчиев: Гоненето на 14 български дипломати, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия

/КРОСС/ Обикновено по дипломатически протокол гоненето на дипломати, след като вече са обявени едните за персона нон грата, става в рамките на няколко седмици. Руската страна се забави почти месец с реципрочната мярка, каза в БНТ "Денят започва" бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев. Тази мярка освен това е доста мека и дори не е реципрочна, тъй като България не само че изгони 70 дипломати и служители, но и закрихме Генералното консулство на Руската федерация в Русе и намалихме като цяло броя на руските дипломати у нас, обясни той. По думите му Русия не е направила това.

Гоненето на 14 български дипломати - 4 дипломата и 10 технически служители, не е намаляване на общата бройка на нашата мисия в Русия. Това означава, че ние можем да ги заменим с нови лица, които да бъдат одобрени от руската страна. Т.е. няма толкова силна реципрочност, допълни Керемедчиев.

Очаквах по-сериозна мярка, например закриване на нашето Генерално консулство в Санкт Петербург, но това не се случи. Нашите дипломати, които са обявени за персона нон грата, са в Екатеринбург, а България беше обявила, че ще закрие Генералното си консулство там и те щяха да бъдат изтеглени у нас. По думите му мярката е мека, но е трябвало да се случи и влиза в цялата стратегия на Русия за намеса в предстоящите избори на България.

За мен това е вмешателство във вътрешните работи на България, защото да се атакува правителство, което вече е в миналото и да се говори отново за дружбата между двете ни страни, показва, че Русия би искала в следващите избори да има много по-приятелски ориентирани към нея партии, които да влязат в Народното събрание, отбеляза Керемедчиев. Той е категоричен, че работа на службите в България е да извадят на показ българските граждани, които са комуникирали и контактували с руските дипломати и са им подавали информация и да им бъдат повдигнати обвинения.