Ивайло Динев: Ако започнем да плащаме в рубли за газ, ще има нови протести
Секция: Анализи
08 Август 2022 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Динев: Ако започнем да плащаме в рубли за газ, ще има нови протести

/КРОСС/ Ако започнем да плащаме в рубли за газ ще има нови протести. Това каза политологът Ивайло Динев. Според него тази седмица ще се изяснят действията на служебния кабинет, тъй като казусът с ОИСР и газовите доставки са „по-скоро резултат на грешки в комуникацията", а в настоящия служебен кабинет там "има силно проевропейци като Атанас Пеканов и Крум Зарков, които неведнъж са изразявали проевропейски виждания.
Политическият елит в България като цяло не е настроен към завой на изток, категоричен е той.

Заради извънредната ситуация в България с честите смени на правителства, служебните кабинети придобиват символично по-силна роля. Това довежда и до някои ,рискове които не са толкова полезни за работата на представителната демокрация. Все пак едно правителство е най-вече легитимно, когато избрано от гласовете на хората, каза още той пред БНР.

"В тази ситуация, в която се намираме, всъщност единственият победител изглежда че е ГЕРБ, тъй като първите действия на служебния кабинет дават шанс на ГЕРБ да изглеждат възможен партньор на ПП и ДБ".

На фона на новите политически битки ГЕРБ и ДПС изглеждат отстрани като партии, "с които може да се говори". Ако това продължи в следващите няколко месеца, това вероятно допълнително ще „запали огъня на тази евроатлантическа коалиция, за която от една година говорят близки до тези две партии".

Електоратът на ДБ и ПП все още вижда като по-голям проблем "това, което те наричаха дълго време "модела ГЕРБ" и е твърде рано да се говори за смяна на йерархията, уточни Динев в предаването "Преди всички" по "Хоризонт"

Динев заяви, че ПП в последните месеци са отишли „по-надясно, което ги вкарва в конкуренция с ДБ" и това е вероятната причина партиите да не се коалират предизборно. "Ако ПП върнат центристката реторика, това оставя отворена възможност за редовно правителство между тях, ДБ, БСП и евентуална четвърта сила. Ако се радикализира реториката по-надясно, това вероятно "затваря вратичката" за БСП.

Според Динев няма да има нов конфликт между президента и сегашния служебен кабинет, тъй като те "по-скоро отговарят на вероятната генерално политическо позициониране на президента, което е по-скоро да се бяга от крайностите. Мисля, че и оттам идват някои от причините в момента да наблюдаваме тези сблъсъци, тъй като в последните месеци на предишния редовен навлизаше по-силно и по-силно към една от крайностите".

Според политолога тази седмица ще се изяснят действията на служебния кабинет, тъй като казусът с ОИСР и газовите доставки са „по-скоро резултат на грешки в комуникацията", а в настоящия служебен кабинет там "има силно проевропейци като Атанас Пеканов и Крум Зарков, които неведнъж са изразявали проевропейски виждания".

Сблъсъкът между Корнелия Нинова и Румен Радев е изцяло личностен, а не идеологически, убеден е Динев. Той очаква и на новите избори да има рекордно ниска избирателна активност. "Има шанс да се оформи правителство между бившата ПП, ДБ и БСП", но ако в НС влязат повече от 6 формации, към коалицията ще трябва да се присъедини ИТН или проектът на Стефан Янев.

"Това е единствената възможност за формиране на управляващото мнозинство, което няма да доведе до нови големи протести, защото ако има управляващо мнозинство, в който участва ГЕРБ или ДПС, ще има отново сблъсъци".