Иван Френкев: Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи
Секция: ИКОНОМИКА
10 Август 2022 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Френкев: Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи

/КРОСС/ Не сме против контрола. Всяко ведомство трябва да бъде държано и да се проверява как работи. Тук става въпрос за сигнал от Министерство на икономиката, който е изключително странен, защото искат да проверят защо си вършим работата. Това заяви в студиото на BTV „Тази сутрин“ председателят на Комисия за защита на потребителите (КЗП) Иван Френкев.

Информацията, която получихме в сигнала, е доста притеснителна. Обвиняват ни, че нямаме компетенция да проверяваме за райския газ, нямаме компетенция да проверяваме за цените на стоките, които наблюдаваме в програмата за малката потребителска кошница от прилагането на мерките. Обвиняват ни, че това представлява разходване на публични средства и явно евтин пиар, добави той.

От Министерството на икономиката отговориха, че са получили сигнал за масови уволнения в КЗП и назначения на ключови позиции без провеждане на конкурс.

В него се посочва, че шест от ръководителите на териториални дирекции са били освободени за кратък период от време, с което има опасност да се блокира дейността на контролния орган“, се допълва в изявлението. В сигнала се твърди още, че само за първите седем месеца на годината от бюджета на КЗП са изразходвани около 150 000 лв. за изплащане на обезщетения на освободените служители, а към момента са заведени редица дела за неправомерно освобождаване на експерти с по над 10 г. опит, се допълва в изявлението.

Според Френкнев в казаното от икономическото министерство има редица неточности и лъжи.

Първо, няма масови уволнения. Има освободени четири директора. Прегладехме работа на част от служителите и открихме притеснителни неща в работата, заради които решихме, че е време да се разделим с тези служители. За посочения период има едно единствено назначение без конкурс и пет назначения с конкурс. Те са започнали доста преди да стана директор, заяви директорът на КЗП.

Медиите получиха писмо, подписано от деветима бивши служители на КЗП. В него се твърди, че мотивите за уволненията са идентични за всички – „дигитална некомпетентност“.

Опасяваме се, че в контекста на предстоящата предизборна кампания контролният орган, ръководен от активисти и приближени до ръководството на БСП, би могъл да бъде използван за тясно партийни цели. Тази чистка цели осигуряване на постове на ключови позиции в държавен контролен орган на кръг от хора, близки до Калоян Методиев и Корнелия Нинова е безпрецедентна в 25-годишната история на КЗП, се допълва в писмото им.

Френкев отрече уволненията да са по политически причини.