Николай Вълчев: АМ „Марица“ ще бъде затворена заради пожара
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2022 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Вълчев: АМ „Марица“ ще бъде затворена заради пожара

/КРОСС/  "АМ „Марица“ ще бъде затворена заради пожара, тъй като има риск огънят да слезе до магистралата.", заяви пред bTV Николай Вълчев, директор на ОДПБЗН в Хасково. В момента два са активните, които горят на територията на областта, като все още не са овладени.

Единият пожар е до ЖП линията, минаваща покрай Любимец, като той се простира и на територията на общините Свиленград и Харманли.

Вторият пожар е край Йерусалимово.

Три общини в Хасковско обявиха бедствено положение заради 7 големи горски пожара и още много малки.

В Средна гора пламъците обхванаха вили в старозагорското село Пъстрово. Вчера в рамките на четири часа пожарът в населеното място беше овладян, продължава гасенето по склоновете на Средна гора.

Екипите са разпределени по целия фронт, основно западно. През нощта на няколко пъти имаше пориви на вятъра, който вдига огъня върхово, където са основно боровите масиви. Екипите, които пристигат от Чирпан и Стара Загора ще бъдат доразпределени на местата, които са най-опасни. Идеята е в рамките на обедните часове да заградим изцяло произшествието“, обясни дир. на РС ПБЗНС Област Стара Загора комисар Стоян Колев.

Площта на пожара е около 1700-1800 декара. Горят смесени гори.

Проблемът е, че те на много места са непроходими, както и вятърът, добави комисар Колев.

Секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов обясни, че е обявено частично бедствено положение в село Пъстрово. По първоначален оглед са изгорели пет имота.

Още в седем населени места имаше пожари вчера, които не бяха с мащабите в село Пъстрово. Има две изгорели къщи – една в село Преславен и една в село Съединение, заяви областният управител на Стара Загора Иван Чолаков.