Латвия отново удължи извънредното положение по границата с Беларус
Секция: Анализи
10 Август 2022 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Латвия отново удължи извънредното положение по границата с Беларус

/КРОСС/ Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с Беларус до 10 ноември на фона на продължаващия вече година спор относно преминаването на мигранти и на засилените опасения във връзка с войната на Русия в съседна Украйна, предадоха ДПА и БТА.

Вчерашното решение на правителството означава, че извънредното положение остава в сила вече почти година. То беше въведено за първи път, когато хиляди мигранти се опитаха да преминат външните граници на Европейския съюз като прекосят в балтийските републики и Полша. ЕС обвини авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, че умишлено превозва до Минск хора от кризисни региони, за да ги вкара нелегално в ЕС и да дестабилизира Запада.

Удължаването на извънредното положение ще позволи на латвийските гранични служби да продължат да връщат обратно мигрантите, които са влезли незаконно в страната от Беларус. По данни на латвийското министерство на вътрешните работи броят на незаконните преминавания е намалял донякъде, но граничните служители все още откриват мигранти, които се опитват да влязат в Латвия от Беларус.

Смята се, че войната на Русия в Украйна е допълнителен фактор за решението, тъй като Латвия граничи с Русия и Беларус, която е съюзник на Москва.

Официални данни, публикувани от властите в Рига, показват, че граничните служители са предотвратили почти 6800 опита на мигранти да преминат незаконно границата, откакто през август 2021 г. за първи път беше обявено извънредно положение.