Диетолог: Динята е полезна на малки порции
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Август 2022 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Диетолог: Динята е полезна на малки порции

/КРОСС/ В изявление за Радио Спутник Елена Соломатина, диетолог и претендент на медицинските науки, уточни оптималната позволена порция и дневната норма за консумация на любеница. Не се предлага динята да се яде с килограми, споделя Соломатина.

По нейни калкулации два кг от този деликатес съдържат към 500 килокалории, колкото една нормална вечеря. Но такава храна не може да се назова добре уравновесена заради огромното количество захар в състава й, счита диетологът.

"Два кг са 500 килокалории. Малко евентуално е да изразходваме тези калории едновременно. Това е нещо като доста обилен обяд ". Не бива да се употребяват повече от 200 грама любеница едновременно, а най-добре е този артикул да се употребява за закуска, счита диетологът.

"Препоръчителната норма за любеница е 200 грама на хранене. Това е естествена закуска. По-добре е да изядете парче любеница, в сравнение с бонбон, бисквита или палачинка ", счита диетологът. Тя поучава да се употребяват не повече от 800 грама любеница дневно.

"Ако разделите динята на четири порции от по 200 грама, всяка от тях ще съдържа към 50 килокалории. Това е задоволително количество ", прибави Соломатина. Хората с избрани здравословни проблеми би трябвало да обсъдят с лекаря си дали могат да ядат плодове с диуретичен резултат, не престава диетологът. Може да се наложи да избягвате динята.

"Ако човек към този момент приема диуретици, в случай че има съществени сърдечносъдови или стомашно-чревни нарушавания, би трябвало да внимава. Ако човек има декомпенсиран диабет, не трябва да яде огромни количества сладка любеница ", предизвестява Соломатина.