Обновление на централния храм в Кюстендил ще бъде извършено на 15 август
Секция: Православие
12 Август 2022 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обновление на централния храм в Кюстендил ще бъде извършено на 15 август В неделя замесват богородичния хляб в църквата в Пиперков чифлик

/КРОСС/ Обновлението на централния храм в Кюстендил ще бъде извършено на 15 август, когато православната църква чества празника Успение Богородично, а храмът отбелязва патронния си празник. Църквата „Успение Богородично" /сн. 1/ беше укрепена и основно ремонтирана през последната година със средства, отпуснати от Министерския съвет през февруари м. г., казаха от архиерейското наместничество в Кюстендил. От там допълниха, че светата литургия ще оглави Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужение с архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, духовници от околията и гости.

В неделя в храма ще бъде отслужена празнична вечерня с петохлебие и опело на Пресвета Богородица. Архиерейската света литургия е в понеделник от 9:00 часа. От 12:00 часа на обяд ще бъде извършен водосвет и освещаване на празничните хлябове. На този ден Кюстендил отбелязва празника Панагия.

Празникът ще започне на 14 август с традиционно замесване на богородичен хляб в църквата „Свети Иван Рилски" - с. Пиперков чифлик , казаха от общинския отдел „Култура и духовно развитие". Ще се състои и детска работилница за месене на хляб, съобщи БТА.

На 15 август в градинката пред Обредния дом в Кюстендил от 10:00 до 14:00 часа ще има изложение на обредни хлябове. Празникът продължава с културна програма и етнографско представяне на културното наследство.