Норвегия с рекорден търговски излишък заради скъпия газ
Секция: СВЯТ
15 Август 2022 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Норвегия с рекорден търговски излишък заради скъпия газ

/КРОСС/ Търговският излишък на Норвегия е достигнал нов рекорд през юли, най-вече благодарение на скока на цените на природния газ, предизвикан от руската инвазия в Украйна, сочат статистически данни, цитирани от Франс прес.

Излишъкът по търговския баланс на Норвегия за миналия месец възлиза на 153,2 милиарда крони (15,6 милиарда евро), което е нов рекорд спрямо отчетения през март връх от 138,1 милиарда крони, посочва Националният статистически институт (SSB).

Норвегия е най-големият износител на течни изкопаеми горива в Западна Европа. Износът й на газ е нараснал над четири пъти за една година до 128,4 милиарда крони - също рекордна стойност, свързана със скока на цените.

"Спирането, а после намаляването на транзита по газопровода "Северен поток-1", който пренася газ от Русия за Европа, са допринесли за рекордните цени на газа през юли", коментира статистическият институт в комюнике.

Износът като цяло е достигнал безпрецедентната стойност от 229 милиарда крони или с 0,4 на сто повече спрямо март. Това е в резултат и от поскъпването на петрола, но и на електричеството, металите и рибата.

Европейските страни се опитват да скъсат с енергийната си зависимост от Русия заради войната в Украйна, а през това време Норвегия произвежда на пълни мощности, за да покрие част от нуждите на континента. Преди конфликта Норвегия покриваше между 20 и 25 на сто нуждите от газ на ЕС и Великобритания, докато за Русия този дял беше между 45 и 50 на сто.