Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Август 2022 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца

/КРОСС/ Забрана за износ на необработена дървесина от България за три месеца наложи служебният министър на земеделието Явор Гечев. Целта на заповедта, която важи от миналата седмица е да се нормализират цените на твърдото гориво в страната и да не се стигне до дефицит. Ще има ли достатъчно дърва за огрев за всеки желаещ?

На територията на Югозападното държавно предприятие, което обхваща 38 горски дирекции има дефицит както на дърва за огрев, така и като цяло на дървесина. Основната причина за недостига е липсата на достатъчно работна ръка.

Инж. Юлий Сираков: Заплащането там все още не е на необходимото ниво. Пазарът на труда в момента е изключително конкурентен, особено в големите стопанства трудно се намират хора, които да работят. Добивът на асортимента дърва за огрев е изключително тежък физически труд, което е изключително трудоемко, хората отбягват да работят и има много голямо текучество.

Заради дългото чакане по списъците и високите цени, хората избират да се снабдят с така нужния ресурс за зимата като секат незаконно.

Инж. Юлий Сираков: За дървена мафия е трудно да се говори, но за съжаление имаме един увеличен процент на нарушенията в държавни горски територии. Само за последната една седмица ние сме задържали три товарни автомобила, натоварени с дърва за огрев.

С цел да се пресече незаконната сеч, горските инспектори на терен по районните дирекции са увеличени двойно тази година. Въпреки това обаче засиления контрол и глобите не плашат нарушителите.