Румен Радев обсъди с турския посланик енергийната и икономическата криза
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Август 2022 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев обсъди с турския посланик енергийната и икономическата криза

/КРОСС/ Ограничаване на последствията от енергийната и икономическата криза чрез засилване на двустранното партньорство между България и Турция обсъдиха президентът Румен Радев и посланик Айлин Секизкьок. На срещата бяха разгледани възможностите за активизиране на сътрудничеството в икономиката, енергетиката и сигурността и подобряване на свързаността, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът открои значимостта на Турция като важен партньор за страната ни в областта на енергетиката, както и интересът на България за последващо разширяване на диалога в тази област. България е износител на електроенергия за югоизточната ни съседка, а на територията на Турция се изграждат нови терминали за втечнен газ, които могат да осигурят в бъдеще алтернативни доставки на енергийни ресурси за региона, беше отбелязано на срещата. Румен Радев оцени високо усилията на Турция за деескалация на конфликта в Украйна, както и за минимизиране на вторичните негативни последици от войната за нашия регион.

Обща беше позицията, че увеличаването на пропускливостта на граничните пунктове по общата граница е от значение не само за бизнеса и гражданите на двете държави, а и за ЕС. Българските институции напълно осъзнават значимостта на този въпрос и предприемат действия за неговото решаване, подчерта на срещата президентът.

Съвместното противодействие на трансграничната престъпност и нелегалния трафик на хора, също беше обсъдено по време на разговора. Отчетено бе увеличаване на миграционния натиск към Европа, както и необходимостта от по-добра координация, споделяне на опит и информация между институциите от двете държави, така че да се пресекат нелегалните канали на организирана престъпност и трафик на хора.