Стартира 3-дневният фестивал "Балканска черга" в село Шишковци
Секция: КУЛТУРА
16 Септември 2022 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира 3-дневният фестивал "Балканска черга" в село Шишковци

/КРОСС/ След две години прекъсване заради Covidпандемията в кюстендилското с. Шишковци се открива тридневният фестивал "Балканска черга". Традиционни участници са фолклорни състави, занаятчии, художници от България, Сърбия и Македония, съобщи БНР.

В центъра на селото ще бъде опъната 140-метрова черга, с която ще бъдат приветствани гостите на феста. Поводът са 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, който е живял в Шишковци повече от 30 години.

Фестивалът е замислен като форум с участието на фолклорни изпълнители и групи, занаятчии и изкусни майстори, предвидени са кулинарни и занаятчийски демонстрации, както и много изненади за малки и големи от пристигащите от целия Югозапад гости.

На втория ден майсторки на месивата ще подредят 10-метрова черга от зелници, баници и погачи, като и ще има конкурс "Зелника на Майстора". Сръчни домакини от България, Сърбия и Северна Македония ще покажат нагледно как се месят баници и как се приготвя традиционният за региона качамак.

Борислав Крумов от ръководството на сдружението "Роден край" и организатор на фестивала:

"Тази година показваме някакъв занаят, и изложба на минерали ще бъде показана. Нашите приятели от Босилеград ще покажат как се прави айвар, типично ястие за бивша Югославия."