Истанбул е на първо място в Европа сред най-привлекателните за туристите градове това лято
Секция: Туризъм
17 Септември 2022 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Истанбул е на първо място в Европа сред най-привлекателните за туристите градове това лято

/КРОСС/ Истанбул е на първо място сред градовете в Европа това лято като главна дестинация за туризъм, съобщава "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на ForwardKeys, компания за анализ на пътнически данни.

Истанбул е регистрирал ръст на чуждестранните посетители от два процента в сравнение с нивата от преди ковид пандемията. Турският град е следван от гръцката столица Атина, където се наблюдава спад от 7 процента, и от исландската столица Рейкявик и португалския град Порто, при които се отчита свиване от 8 процента спрямо периода преди пандемията.

Турция е надминала предпандемичните нива на посещенията със самолетен полет от чужбина с девет на сто, а Гърция - с две на сто, показват още данните на компанията.

Албания, която има дял от едва един процент от пътуванията със самолет в Европа, е отчела ръст от цели 28 процента на посещенията от чужбина спрямо периода преди пандемията.

Като основни фактори, допринесли за доброто представяне на Турция, ForwardKeys отчита спада в стойността на турската лира и факта, че страната остава отворена към руския пазар, откъдето директните полети до по-голямата част от Европа са забранени.