Ивайло Станчев: България е износител на електроенергия и печели огромни суми
Секция: Анализи
18 Септември 2022 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Станчев: България е износител на електроенергия и печели огромни суми

/КРОСС/ Фирмите в България се развиват изключително добре през миналата година. Това каза управляващият редактор на „Капитал" Ивайло Станчев в предаването „Тази събота" по бТВ. Той добави, че през тази година очаква още по-голям ръст в приходите на най-развитите компании у нас - с около 50%. Класацията „Капитал 100" се провежда за 15 поредна година. В нея се подреждат най-големите български фирми за изминалата година.

„Общите приходи на 100-те компании са нараснали с 38%, печалбите са се увеличили три пъти. Няма как да говорим за криза, когато дружествата в България имат огромни печалби. Динамика е точната дума, защото имаме изключителен ръст в секторите „Енергетика", „Храни", „Метали", изобщо износа", добави той. Обикновено най-големите компании в България са едни и същи, но тази година има разместване, особено на второ и трето място, посочи още Станчев.

„На първо място за втора поредна година е най-големият медопреработвателен завод в България, на второ място излиза НЕК, а трети е русенски завод за производство на биодизел", обясни той. През настоящата година също се очакват промени, като в топ 10 на класацията сигурно ще влязат седем или осем енергийни дружества заради драстично увеличаване на оборотите им.

„Създава се усещане за някаква неизбежна криза, която идва, а реално не е така. България е износител на електроенергия и печели огромни суми като продава ток на съседите си, които суми после се дават за компенсации на българския бизнес", подчерта Станчев.