В Стара Загора ще се проведе научна конференция за дейността на Българската православна църква до 1944 г.
Секция: Православие
18 Септември 2022 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Стара Загора ще се проведе научна конференция за дейността на Българската православна църква до 1944 г.

/КРОСС/ Национална научна конференция на тема "Културно-просветна и благотворителна дейност на Българската православна църква в периода от Освобождението до 1944 г." ще се проведе на 20 и 21 септември в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на Регионалния исторически музей. Организатори са Община Стара Загора, Старозагорска Света Митрополия, Институт за исторически изследвания - БАН, Научен архив на БАН и Регионален исторически музей - Стара Загора.

Научният форум е посветен на няколко годишнини - 130 години от откриването през 1892 г. на Българска духовна семинария в Цариград, чиито пръв ректор е архимандрит Методий, 120 години от освещаването на храм "Свето Рождество Христово" в Шипка и 100 години от кончината на първия Старозагорски митрополит Методий.

Конференцията ще открие със слово Старозагорския митрополит Киприан. Общо 21 доклада ще представят учени, университетски преподаватели и музейни специалисти.

По време на форума ще бъде представен сборник с неиздавани ръкописи на Старозагорския митрополит Методий и ще бъде открита изложба, посветена на 100 години от кончината му.