Икономистът Кузман Илиев: Икономическите перспективи пред Европа са мрачни
Секция: СВЯТ
23 Септември 2022 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономистът Кузман Илиев: Икономическите перспективи пред Европа са мрачни

/КРОСС/ Мрачни икономически перспективи пред Европа. Така икономисти виждат ситуацията, след като курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум.

Европа е най-удареният континент от геополитическата ситуация. Икономическите перспективи са меко казани мрачни пред Европа, коментира в сутрешния блок на NOVA „Здравей, България" икономистът Кузман Илиев.

Той даде за пример Германия. Моторът на европейската икономика - Германия, виждате в каква сложна ситуация е. Практически се навлиза в рецесия заради високите цени на енергоресурсите, заради множеството политики, които пречат на създаването на капацитет на производството. Като прибавите към това, че Федералният резерв е много по-смел във вдигането на лихвите, а капиталите отиват там, където са високите лихви - при долара, се получава тази глобална несигурност. Всичко тръгва към долара и той се засилва. А ЕЦБ се забави с вдигането на лихвите, обясни Илиев.

Икономистът Георги Вулджев коментира, че това вече няма да е достатъчно, за да се стигнат предишните нива на валутния курс. Трябва да се изчистят икономическите проблеми. Според мен оптимистичният сценарий е да се запази този паритет. Но е възможно курсът да падне и под този паритет, каза Вулджев.

Засилването на долара означава, че ще обеднеем още, обясни Кузман Илиев. Ще внасяме чужди стоки по-скъпо. Търговията с храни и горива е в долари, обясни Илиев.

В близките няколко години може да се обезцени още еврото и да се изгуби още покупателна способност, обясни Вулджев.