Отбелязваме за 42-ри път Световния ден на туризма – 27 септември
Секция: Туризъм
27 Септември 2022 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме за 42-ри път Световния ден на туризма – 27 септември

/КРОСС/ За 42-и път международната общност отбелязва днес Световния ден на туризма. Световната организация по туризъм към ООН - UNWTO, избра тази година честванията да бъдат под мотото "Да преосмислим туризма", докато миналата година денят бе отбелязан с надслова "Туризъм за приобщаващ растеж".

България има огромен потенциал да става все по-видима на картата за иновации в Европа
Колкина дупка стана най-дългата пещера в България
В поздравителния адрес на служебния министър на туризма Илин Димитров, публикуван на интернет страницата на ведомството, министърът посочва, че след почти две години на трудности, днес се намираме във време на промени, на възход и на преосмисляне - преосмисляне на ценностите, на начините как да подходим към реализирането на съвременен туризъм в една дигитална епоха и към създаването на успешен туристически продукт, който да ни върне към нормалността, съобщава БТА.

Илин Димитров изтъква, че не случайно тази година Световната организация по туризъм поставя лайтмотива "Да преосмислим туризма" като ключ и кодирано послание към разбирането на процесите, които протичат на световно ниво.

Министърът уверява бранша, че държавата прави всичко възможно да помогне на сектора, да подготви необходимите законови рамки и да осъществи кризисните политики, които не търпят отлагане и изискват решителни мерки.

"Отвъд цифрите, данните и анализите, следвайки мотото "Да преосмислим туризма", има още много, много, което да направим... да заживеем в дигиталната епоха и да направим необходимото, за да рекламираме България като световна дестинация с култура и природни богатства, които само могат да ни накарат да се гордеем", казва още министър Димитров.

Международният туризъм е възстановил почти 60 на сто от нивата преди пандемията

Международният туризъм продължи да показва силни признаци на възстановяване, като пристигащите достигнаха 57 на сто от нивата преди пандемията през първите седем месеца на 2022 г., съобщиха от Световната организация по туризъм (UNWTO) в навечерието на празника. Икономическата ситуация, изострена от агресията на Русия срещу Украйна, представлява голям риск от влошаване в туризма, посочват от Световната организация по туризъм. Комбинацията от нарастващи лихвени проценти във всички големи икономики, нарастващите цени на енергията и храните и нарастващите перспективи за глобална рецесия, както е посочено от Световната банка, са основни заплахи за възстановяването на международния туризъм до края на 2022 г. и 2023 г.

Международните туристически пристигания са се увеличили почти три пъти през януари-юли

Според последния Световен туристически барометър на UNWTO международните туристически пристигания са се увеличили близо три пъти през януари-юли 2022 г. (+172 на сто) в сравнение със същия период на 2021 г. Това означава, че секторът е възстановил почти 60 на сто от нивата преди пандемията. Стабилното възстановяване отразява силно задържаното търсене на международни пътувания, както и облекчаването или премахването на ограниченията за пътуване до момента (86 държави не са имали ограничения, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили, цитиран в съобщението на Световната организация по туризъм, каза: "Туризмът продължава да се възстановява стабилно, но остават няколко предизвикателства - от геополитически до икономически. Секторът връща надеждата и възможностите за хората навсякъде. Сега е и моментът да преосмислим туризма, накъде отива и как влияе върху хората и планетата".

Приблизително 474 милиона туристи са пътували в международен план през периода

Приблизително 474 милиона туристи са пътували в международен план през периода, в сравнение със 175 милиона през същите месеци на 2021 г., показват данни на UNWTO. Около 207 милиона международни пристигания са регистрирани през юни и юли 2022 г., което е над два пъти повече спрямо същия период на миналата година. Тези месеци представляват 44 на сто от общия брой пристигащи, регистрирани през първите седем месеца на 2022 г. Европа е приела 309 милиона от тези пристигания или 65 на сто от общия брой.

Туризмът в Европа и Близкия изток по пътя към възстановяване

Европа и Близкият изток показаха най-бързо възстановяване през януари-юли 2022 г., като пристигащите достигнаха съответно 74 на сто и 76 на сто от нивата от 2019 г., показват данни на Световната организация по туризъм. Европа посрещна почти три пъти повече международни пристигания, отколкото през първите седем месеца на 2021 г. (+190 на сто), като резултатите бяха подсилени от силното вътрешнорегионално търсене и пътуванията от Съединените щати. Регионът отбеляза особено стабилно представяне през юни (-21 на сто спрямо 2019 г.) и юли (-16 на сто). През юли пристиганията се покачиха до около 85 на сто от нивата през 2019 г. Премахването на ограниченията за пътуване в голям брой дестинации също дава допълнителен тласък към тези резултати (44 държави в Европа нямат ограничения, свързани с КОВИД-19 към 19 септември 2022 г.).

Международните пристигания в Близкия изток са се увеличили почти четири пъти на годишна база през януари-юли 2022 г. (+287 на сто). Пристигащите са надхвърлили нивата отпреди пандемията през юли (+3 на сто), подсилени от изключителните резултати, публикувани от Саудитска Арабия (+121 на сто) след поклонението хадж.

Северна и Южна Америка (+103 на сто) и Африка (+171 на сто) също отбелязаха силен растеж през януари-юли 2022 г. в сравнение с 2021 г., достигайки съответно 65 на сто и 60 на сто от нивата от 2019 г. В Азия и Тихия океан (+165 на сто) пристигащите се увеличиха повече от два пъти през първите седем месеца на 2022 г., въпреки че останаха с 86 на сто под нивата от 2019 г., тъй като някои граници останаха затворени за несъществени пътувания.

Експертите в туризма са предпазливо уверени

По скала от 0 до 200 експертите по туризъм на UNWTO оцениха периода май-август 2022 г. с резултат 125, отговаряйки на възходящите очаквания, изразени в проучването през май за същия 4-месечен период (124).

Перспективите за остатъка от годината са предпазливо оптимистични. Въпреки че се очаква представяне над средното, експертите в туризма оцениха периода септември-декември 2022 г. с оценка от 111, под оценката от 125 за предходните четири месеца, което показва понижение на нивата на доверие. Почти половината от експертите (47 на сто) виждат положителни перспективи за периода септември-декември 2022 г., докато 24 на сто не очакват особена промяна, а 28 на сто смятат, че може да е по-лошо. Експертите също изглеждат уверени за 2023 г., тъй като 65 на сто виждат по-добри резултати в туризма, отколкото през 2022 г.

Несигурната икономическа среда изглежда все пак е променила перспективите за връщане към нивата отпреди пандемията в близко бъдеще, коментират от Световната организация по туризъм. Около 61 на сто от експертите виждат потенциално връщане на международните пристигания до нивата от 2019 г. през 2024 г. или по-късно, докато тези, които очакват връщане към нивата отпреди пандемията през 2023 г., са намалели (27 на сто) в сравнение с проучването от май (48 на сто). Според експерти икономическата среда продължава да бъде основният фактор, който натежава за възстановяването на международния туризъм. Нарастващата инфлация и скокът в цените на петрола водят до по-високи разходи за транспорт и настаняване, като същевременно поставят под натиск покупателната способност и спестяванията на потребителите.