Шакира под заплаха от 8 години затвор за неплатени данъци
Секция: Шоубизнес
27 Септември 2022 22:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шакира под заплаха от 8 години затвор за неплатени данъци

/КРОСС/ Испански съд разпореди колумбийската музикална суперзвезда Шакира да бъде изправена пред съда по обвинение в измама, изразяваща се в неплащане на данъци в размер на 14 млн. евро, става ясно от документи, представени днес.

Прокурорите в Барселона заявиха през юли, че ще поискат присъда от над 8 години затвор за певицата и глоба от близо 24 млн. евро, след като тя отхвърли споразумение за признаване на вина по обвиненията в укриване на данъци. Те обвиняват 45-годишната изпълнителка на песента "Hips don't Lie", че е измамила испанската данъчна служба с 14,5 млн. евро за доходи, получени в периода 2012-2014 г. Прокурорите твърдят, че Шакира се е преместила в Испания през 2011 г., когато връзката ѝ със защитника на ФК Барселона Жерар Пике е станала публично достояние, но до 2015 г. е пребивавала официално на Бахамските острови. Двойката, която има две деца, обяви раздялата си през юни.

На 19 септември съдът в Барселона постанови певицата да бъде изправена пред съда за шест предполагаеми данъчни престъпления, според съдебно решение, оповестено днес.

Шакира многократно е отричала каквито и да било нарушения и твърди, че не дължи нищо на испанската данъчна служба.

"Убедена съм, че има достатъчно доказателства в подкрепа на делото си и че правосъдието ще възтържествува в моя полза", заяви тя в интервю, публикувано в списание "Elle" миналата седмица. "Жерар и аз се срещахме, аз бях на световно турне. Прекарах повече от 240 дни извън Испания, така че няма как да отговарям на условията за пребиваване", добави тя. "Испанските данъчни власти видяха, че се срещам с испански гражданин, и започнаха да злословят. Ясно е, че те искат тези пари независимо от всичко".

Делото е съсредоточено върху това къде е живяла Шакира през периода 2012-2014 г. Адвокатите на Шакира заявиха, че до 2014 г. тя е печелила по-голямата част от парите си от международни турнета, преместила се е в Испания на пълен работен ден едва през 2015 г. и е изпълнила всичките си данъчни задължения. Певицата твърди, че е платила 17,2 млн. евро на испанските данъчни власти и няма неизплатени дългове. Тя заяви, че испанските прокурори се опитват да изискат парите, които е спечелила по време на международните си турнета и от участието си в шоуто "The Voice". Тя е била съдия в шоуто в Съединените щати, когато по думите ѝ все още не е пребивавала в Испания.

През май съдът в Барселона отхвърли жалбата на певицата за оттегляне на обвиненията.

Шакира заяви пред "Elle", че комбинацията от предстоящото дело за данъчни измами, раздялата с Пике и битката за попечителство над децата им и болестта на баща ѝ са били "вероятно един от най-трудните, най-мрачните часове в живота ѝ".

Певицата беше посочена в едно от най-големите досега изтичания на финансови документи през октомври 2021 г., известно като "Документите Пандора", сред публичните личности, свързани с офшорни активи.

Със своята смесица от латиноамерикански и арабски ритми и рок влияние, трикратната носителка на "Грами" Шакира направи големи световни хитове с песни като "Hips don't Lie", "Whenever, Wherever" и "Waka Waka" - официалната песен на Световното първенство по футбол през 2010 г.

През последните години Испания предприе строги мерки срещу футболни звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които не са платили всички дължими данъци. И двамата играчи бяха признати за виновни в укриване на данъци и получиха присъди затвор, които бяха отменени като за нарушители на закона за първи път.

Източник:БГНЕС, АФП