Установиха самоличността на трима от ударените от мълния в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Септември 2022 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Установиха самоличността на трима от ударените от мълния в София

/КРОСС/ Установена е самоличността на трима от четиримата мигранти, които вчера бяха ударени от мълния в градинка на улица "Пиротска". Те са сирийски граждани и са регистрирани в бежанския център в Харманли.

Липсата на тримата сирийски граждани е установена в приемателния център в Харманли в деня на инцидента. Те не са уведомили служителите, нито са посочили причина за пътуването си до София. Проверка на Държавната агенция за бежанците е установила, че мъжете са били регистрирани в бежанския център на 19 септември и са започнали процедура за получаване на статут. Според лекарите и тримата загинали от мълнията, паднала в градинката улица "Пиротска", не са имали шанс да бъдат спасени.

"Колегите от Спешния център са регистрирали само смъртта. Не е имало какво да направят", заяви Валентин Димитров - директор на болница ,,Пирогов".

Единственият оцелял от мълнията, който твърди, че е сирийски гражданин, е настанен в "Пирогов" с 20 процента изгаряния по тялото.

"Няма директна опасност за живота. През нощта е прекарал спокойно. Няма данни за други травми, които да засягат жизнено важни функции. Касае се за мъж на видима възраст 20-25 години", заяви Валентин Димитров - директор на болница "Пирогов".

Според експерти подобни гръмотевични бури ще стават все по-честа гледка в градовете.

"Периодът на мълниите става все по-голям, преди години знаем, че мълнии имаше основно лятото. Сега виждате краят на септември е и гръмотевичните облаци продължават да ни атакуват", заяви Татяна Попова - експерт по мълниезащита.

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение. Според спасителите най-лесният начин да се предпазим е като следим актуалната прогноза за времето през мобилните си телефони. Правило номер едно е да не стоим на открито или пък в близост до дървета.