Поевтиняване на газа с над 30% бе обсъдено в КЕВР
Секция: ИКОНОМИКА
28 Септември 2022 21:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поевтиняване на газа с над 30% бе обсъдено в КЕВР

/КРОСС/ 30% по-ниска цена на газа от октомври заради старта на интерконектора. Предложението на "Булгаргаз" беше обсъдено днес на открито заседание в КЕВР.

От "Булгаргаз" обясниха, че предложението им за драстично понижаване цената на синьото гориво през идния месец се дължи предимно на пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, по който страната ни ще получава евтини азерски доставки.

"Благодаря на КЕВР за усилията и на служебното правителство успешно да стартира интерконектора на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме и тя да бъде на нивата около 240 лв", заяви Деница Златева - изпълнителен директор на "Булгаргаз".

Председателят ан КЕВР Иван Иванов прогнозира, че ще се постигне трайно ниска цена на микса за по-дълъг период чрез доставки от Азербайджан, борсата и втечнен газ.

"Не мога да не изразя задоволството си, че през месец октомври се пречупи тенденцията на непрекъснато повишаване на цените и да отбележа - 250 лв. на мегаватчас беше прагът, който българската индустрия и бизнес като цяло обявиха, че над тази цена биха желали да получават компенсации. Поне за природния газ за октомври се надявам цената да се удържи под 250 лв. и се надявам това да продължи и през следващите месеци", коментира Иван Иванов - председател на КЕВР.

Деница Златева обясни, че тази цел "Булгаргаз" е обявил четири търга за втечнен газ и един за тръбен, към който има засилен интерес.

"Самият факт, че имаме компании от целия спектър - Америка, Европа, Близкия Изток, Китай, показва, че това е и правилният подход. Надявам се чрез тези открити, прозрачни, конкурентни процедури да постигнем и добра цена за месец ноември. Нямаме притеснения, че няма да бъде осигурено необходимото количество природен газ. Това, което целим - да бъде на конкурентна цена", заяви Деница Златева- изп. директор на "Булгаргаз".

Окончателното решение с колко точно ще поевтинее газът ще бъде взето от КЕВР на 1 октомври на закрито заседание.