Йотова в Битоля: Ако си зададем въпроса "какво делим с РСМ?", едва ли някой ще отговори смислено и съдържателно
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Ноември 2022 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова в Битоля: Ако си зададем въпроса "какво делим с РСМ?", едва ли някой ще отговори смислено и съдържателно

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова присъства на откриването на изложбата „125 години българско дипломатическо представителство в Битоля" и на представянето на книгата „Досието „Галичица" и прекършената съдба на Панде Ефтимов" в Генералното консулство на Република България в Битоля. На изложбата присъстват и президентът 2002-2012 г. Георги Първанов, посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов, представители на дипломатическата ни мисия, на Македонския научен институт, на българските сдружения в страната.

"Много особено място е Битоля. Няма начин човек като се разходи из града, да не го грабне нещо за сърцето. Историята тук е длъжник: много нови факти могат да се научат, има и много нови за разкриване. Битоля е онова средище на Българското Възраждане, в което са минали най-големите български светила: дали заради българското училище тук, дали за да напишат своята книга; това е място, на което започна и новата Българска държава. Тук прохожда самоопределението и суверенитета на новата държава.

Само преди месец ние бяхме заедно на гости на българите в Хърватска. Искам да ви разкажа един факт: в малко селце, в което дълги години е работил Щросмайер, в малък музей, под една специална стъкленица се пази една невероятна реликва: това е оригиналът на българските народни песни на братя Миладинови. На никой там и през ум не му минава да нарече тези песни "македонски" така както за най-голямо наше учудване го видях тук, в РСМ. Ако си зададем въпроса "какво точно делим", едва ли някой може да отговори съдържателно и смислено. Това са големи личности в тази част на Европа, все още в епохата на робството. За съжаление, от някои не сме разбрани", коментира Йотова.

Попитана за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, който парламентът на Северна Македония прие преди дни и който поставя ограничения на имената на исторически личности, които могат да бъдат използвани от тях, Йотова отговори, че парламентът на Северна Македония е парламент на суверенна държава и има право да приема всякакви закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели.

"Това, което ни интересува, и то ще се провери във времето занапред, е как ще действа този закон, как ще бъде разработван занапред. Ние започнахме заедно един много труден процес- присъединяването на Северна Македония към ЕС, там, където винаги съм казвала, че е мястото й. И смятам, че решаването на много от нашите проблеми, ако все още има такива ще стане само, когато един ден ние всички сме част от голямото европейско семейство.

Трудно беше извоювано, дълъг беше процесът. След френското предложение беше проведена първата междуправителствена конференция. Договорът за приятелство и добросъседство между България и Северна Македония от 2017 г. вече не е договор между две страни, той е част от европейското законодателство и освен България, европейските институции и всички страни-членки стриктно ще следят за неговото изпълнение. Изключвам от тук нататък да вървим по пътя на провокациите. Ние имаме общи интереси и общи цели", посочи Йотова.