Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“
Секция: КУЛТУРА
06 Ноември 2022 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“ форумът се организира от вицепрезидентът Илияна Йотова

/КРОСС/ На 7 ноември, понеделник, вицепрезидентът Илияна Йотова организира Международен форум за кирилицата „... И ний сме дали нещо на света". Събитието ще се проведе от 9.00 часа в зала 6 на Националния дворец на културата.

Форумът ще събере известни учени българисти от Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Полша и Сърбия, както и техни български колеги. Те ще дискутират ролята на България за създаването на славянската книжнина и култура.

Докладите ще разгледат създаването и утвърждаването на кирилицата като нова графична система и значението й за православието, за духовността през Средновековието. Тема на дискусиите ще бъде и перспективата пред лекторатите по български език и култура в чуждестранни университети. Събитието ще завърши с кръгла маса „Кирилицата в ХХI век".

За 8 и 9 ноември е подготвена програма за чуждестранните гости в старопрестолните столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново. Освен това ще посетят Историческия музей в Провадия, където ще се запознаят с археологически експонати от манастира край село Равна - един от знаковите през Първото българско царство. Програмата включва и посещение на Скалния манастир край търговищкото село Крепча, където наскоро е открит най-старият датиран надпис на кирилица от 921 г.