Илияна Йотова: Историята на писмеността не бива да бъде обвита в невежество
Секция: КУЛТУРА
07 Ноември 2022 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Историята на писмеността не бива да бъде обвита в невежество

/КРОСС/ Международен форум за кирилицата по инициативата на вицепрезидента събра едни от най-изявените учени от 11 държави. Във видеообръщение президентът Румен Радев заяви, че българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата.

"Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите обединяват милиони хора. Кирилицата стопява разстояния. Азбуката ни служи на десетки народности по света. Ние, българите, сме призвани да бъдем пазители на кирилицата", заяви държавният глава.

От името на патриарх Неофит епископ Поликарп изтъкна колко важна е кирилицата за нашата идентичност.

"Азбуката ни е и символ и на нашата славянска идентичност. Именно в идентичността е един от проблемите днес. Днес все по-често ставаме свидетели на тенденциозно загърбване на кирилицата и използването на латиницата. Нуждаем се от пазители и продължители на делото на Кирил и Методий", призова Поликарп, Белоградчишки епископ.

"Дълбоко вярвам в интелектуалната мощ на българите да градим мостове на съзиданието във времето", допълни служебният министър на културата Велислав Минеков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че историята не трябва да се преиначава в услуга на политическата конюнктура.

"Всеки един факт в историята извървява своя дълъг път на познанието. Необяснимо е днес историята да се подменя и преиначава, да се забравя услужливо заради политическа конюнктура. Историята на писмеността не бива да бъде обвита в невежество.

Днес, с участието на авторитетни учени, се противопоставяме на опити и от изток и от запад да се пренебрегва значението на двете книжовни школи. Светът се нагледа на агресия и в историята, и в наши дни. Срещу посегателството не бива да се мълчи. Няма давност за културното ни наследство. Вече 12 века азбуката е нашият пазител и ореол. Словото надживява вековете, то пронизва по-силно от мечовете", заяви Йотова.

Амбицията на вицепрезидента е днешният форум да се провежда на всеки две години.