Румяна Коларова: Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина ще донесе още по-големи щети
Секция: Анализи
19 Ноември 2022 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румяна Коларова: Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина ще донесе още по-големи щети

/КРОСС/  „Би могло да се интерпретират всичките тези радикални ходове за законови промени и като заплаха. ГЕРБ може би искат да покажат на „Продължаваме промяната" и на „Демократична България", че могат да бъдат радикално десни. По този начин да ги накара да тръгнат към диалог", каза  по Нова нюз проф. Румяна Коларова.

Тя смята, че в момента всички партии търпят щети. При променените правила ДБ и ПП ще имат ще имат по-малък брой гласове. Отказът от въвеждане на хартиена бюлетина във всички секции ще донесе още по-големи щети, каза Коларова.

„Партиите, които подкрепиха този законопроект нямат истински намерения да участват в разговори за сформиране на правителство. Тяхната цел е предсрочни парламентарни избори", каза в същото предаване доц. Милен Любенов.

„ГЕРБ вече за месец и половина не са провели съществени разговори за сформиране на правителство", каза той.

„Видими са опитите на ГЕРБ да направи коалиция с ПП и ДБ или да ги ангажира в общо управление, защото понесоха тежки имиджови щети и се опитват да се легитимират чрез тях в публичното пространство. Но такова управление би имало щети върху ПП и ДБ", смята Любенов.

По думите на Коларова има спекулация с твърдението с изборната умора.

Любенов смята, че технологията на гласуване е съществена за партиите, които са свикнали да контролират вота.

„Вотът може да бъде контролиран и с машини. Цялата идеологема, че ако има хартиени бюлетини невалидните бюлетини са прекалено много се опроверга. Невалидните бюлетини много често са тези, които избирателя сам прави невалидни. Затова относителният дял е 3%, което е в рамките на нормална грешка", каза Коларова.

Тя е на мнение, че ГЕРБ иска да запази имиджа си на диалогична партия. Ако има взаимодействие ще е по-скоро по другите въпроси, които са много по-съществени, а не Изборния кодекс, допълни Коларова.

„Няма човек в ГЕРБ, който не е наясно, че ще претърпят щети, ако направят коалиция с БСП и ДПС", каза тя.

Коларова смята, че единствения начин да се предотврати контролирания вот е с преброителни центрове. Тя смята, че твърдението, че машините предотвратяват контролирания вот не е правилно.

Според Любенов партиите трябва да се занимават със съставяне на правителство, а не с Изборен кодекс.

„Ако Изборният кодекс и машинното гласуване даваха предимство на ПП те трябваше да спечелят и тези избори, а те ги загубиха", каза Любенов. Коларова запита: „Какво предимство дава манипулирането на вота на ГЕРБ, които няколко пъти губят изборите и след това ги печелят?"

Коларова каза, че всички международни организации винаги са оценявали изборния процес като най-демократичния елемент от политическата уредба. „Изведнъж на едни партии им хрумна, че точно изборите са най-лошото нещо в българската демокрация", каза тя.