Учени създадоха миниатюрен робот за ремонт на тръби
Секция: Технологии
20 Ноември 2022 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени създадоха миниатюрен робот за ремонт на тръби

/КРОСС/ Учени от университета в Лийдс, Великобритания, са разработили миниатюрен робот, наречен Джоуи, способен самостоятелно да си проправя път през мрежи от тесни тръби под земята, за да проверява за евентуални повреди и течове, както и да ги отстранява, пише сайтът Ню атлас, позовавайки се на публикация във Frontiers in Robotics and AI.

Лабиринтът от тръби под краката ни изисква редовна проверка, като обикновено се налага те да бъдат изкопани. Процесът е тежък, скъп, причинява редица неудобства на хората и вреди на околната среда. Новият робот може да премахне необходимостта от копаене.

Джоуи е евтин за производство, интелигентен, малък и лек, и може да се придвижва по тръби с наклон или по хлъзгави или кални утайки на дъното им. Бъдещите му версии ще работят на рояци, като мобилната им база ще бъде разположена върху по-голям робот-майка, наречен Канга, който ще бъде оборудван с инструменти за ремонт на тръбите.

Малкият размер на робота с тегло 70 грама му позволява да преминава по тръби с диаметър до 7,5 сантиметра.

Джоуи се придвижва с отпечатани на 3D принтер колела-крака, които могат да преодоляват малки препятствия. Плюсът на робота е, че не се нуждае от камера, за да се ориентира, тъй като сателитната навигация не е налична под земята. Вместо това той разполага с редица енергоспестяващи сензори, които измерват разстоянието му до стени, кръстовища, ъгли и фуги, навигационни инструменти, микрофон, камера и "точкови светлини", за да заснема неизправности в мрежата от тръби и да запазва изображенията. 

Изработката на прототипа струва само 300 лири.

По време на експеримент роботът е пуснат в лабиринт, който включва Т-образно кръстовище, задънена улица, препятствие и три прави участъка. Джоуи успява да се ориентира в обстановката без наблюдение и инструкции от човешки оператор и да преодолее наклони и препятствия като пясък и лепкави течности. Изследването на един метър от тръбата му отнема средно 45 секунди. 

Джоуи има и някои недостатъци. Той не е водоустойчив и не може да се върне в началното си положение, ако по невнимание се обърне по гръб като костенурка. Разработчиците работят по тяхното отстраняване. Бъдещите поколения Джоуи трябва да бъдат водоустойчиви, за да могат да работят под вода в тръби, изцяло пълни с течност.

Източник:БТА