Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в Париж
Секция: КУЛТУРА
20 Ноември 2022 16:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в Париж

/КРОСС/ Хиляда и един живота на кимоното ще бъдат представени на изложба в музея „Ке Бранли" Париж, съобщи АФП. Унисекс, графично и лесно за носене, кимоното е показано в цялата си динамика.

„Това е дреха, която заема уникално място в света на модата", каза пред АФП Ана Джаксън, ръководител на отдела за Азия в музея „Виктория и Албърт" в Лондон и комисар на изложбата „Кимоно". 

Повече от 200 кимона ще бъдат представени пред публиката. Някои от тях са от периода Едо през XVII век. Модели на Джон Галиано и Алекзандър Маккуин, вдъхновени от традиционната японска дреха, също ще бъдат сред експонатите на изложбата. 

Кимоното привлича по много начини - то е декоративно, изработено от красиви материали, с мотиви. Япония е страна с удивителна култура. Кимоното е луксозно, лесно за носене и елегантно, казва Ана Джаксън. 

В началото на XX век правите форми и драпериите на кимоното започват да влияят на европейските дизайнери. Кимоното не следва извивките на тялото и, за разлика от западните дрехи, не прави разлика между женска и мъжка фигура. Затварянето на кимоното се осъществява от широк твърд колан, който ограничава ходенето при жените. 

Освобождавайки се от кимоното през XX век, японските жени получиха свобода. Европейките и американките пък започнаха да възприемат тази дреха, каза Орели Самюел, бивш директор в музея „Сен Лоран". В Япония носенето на кимоно губи популярност след 50-те години. 
 
През 1997 г. Бьорк позира в кимоно за обложката на албума си „Homogenic". Фреди Меркюри носи кимоно на сцената и у дома си. 
 
През последните десетилетия модата на кимоното се завръща в Япония. Младите хора започват да отхвърлят „бързата мода", каза Ана Джаксън.