Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква в края на февруари
Секция: Здраве
21 Ноември 2022 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква в края на февруари

/КРОСС/ Наблюдава се увеличение на респираторните инфекции, каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столична община по здравни въпроси.

Той очаква епидемично разпространение на грипа през декември, а пика на заболяването в края на февруари - началото на март.

Миналата седмица в Националния център по заразни и паразитни болести беше типизиран първият грипен вирус - тип А. Най-вероятно това ще бъде преобладаващият щам, посочи в предаването "Преди всички" проф. Кантарджиев. По думите му засега разпространението е само клъстерно.

"Грипът и голяма част от вирусните инфекции, характерни за есента и зимата, водят до намаляване на имунитета. Това обаче не трябва да кара хората да влизат в другата крайност - необосновано да използват имуностимулатори. Всеки имуностимулатор трябва да се взима след консултация с лекар и да не се взима постоянно, защото това изтощава имунната система", предупреди експертът.

Проф. Кантарджиев подчерта, че грипният вирус се подценява, а той води до бактериална пневмония при всеки десети заболял и до вирусна грипна пневмония, която изисква болнично лечение, при 1 от 1000 души. Той добави, че в последните месеци се наблюдава изостряне на хроничните синузити.

Специалистът припомни, че противогрипните ваксини са безплатни за хората над 65-годишна възраст. В някои аптеки все още се продават такива ваксини за останалите желаещи. За деца и младежи до 19 години пък вече има нова грипна ваксина - жива ваксина, която се капе в носа, посочи проф. Тодор Кантарджиев.