Емил Хърсев: Лихвите са много по-ниски от инфлацията, получавате скрита субсидия
Секция: ИКОНОМИКА
22 Ноември 2022 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Хърсев: Лихвите са много по-ниски от инфлацията, получавате скрита субсидия

/КРОСС/ Служебният министър на икономиката Никола Стоянов определи като малка победа факта, че инфлацията за октомври в България за първи път се понижава след период на близо 2 години постоянни ръстове.

"Данните показват, че горната точка на инфлационния процес е преминала. Той е с много по-малка интензивност. Инфлацията при нас е основно вносна. Надявам се да продължава да намалява и да стигнем до здравословните един-два процента годишно", коментира финансистът доц. Емил Хърсев по Bulgaria ON AIR.

По думите му инфлацията не е най-страшното нещо на света. Една дефлация - намаляване на цените при стагнация на пазара, е много по-опасна за икономиката, даде пример финансистът.

"Лихвите по кредитите растат в резултат на отговора от Централните банки. Кредитополучателите продължават да получават по-голяма субсидия, те плащат отрицателна лихва. Всички, които имаме парични наличности и не ползваме кредити, спонсорираме онези, които имат кредити. Всеки кредитополучател получава по 10% скрита субсидия - ще връща по-евтини пари, отколкото е взел", каза още доц. Хърсев.

Той не вижда начин да се премине към фиксирани лихвени проценти, тъй като икономиката работи с плаващи лихви от 90-те години. "Въпреки увеличението на пазарния лихвен процент, лихвите са много по-ниски от инфлацията", изтъкна още веднъж доц. Хърсев.

Финансистът не смята, че кредитирането трябва да се ограничава, тъй като то съдейства за увеличаване на капиталообразуването в страната. Гостът добави, че начинът да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече.

Според него има основания за притеснение поради факта, че влизаме в новата година със стар бюджет.
"Сегашният парламент очевидно не може да състави и приеме бюджет с мнозинство. За щастие, българският бизнес в голямата си част е автономен. Има един сектор, който съществува от държавни поръчки, в него фирмите все повече намаляват. Намаляват и държавните поръчки", посочи доц. Хърсев.

"Присъединяването ни към Еврозоната е част от договора за присъединяването към ЕС. Той е ратифициран от парламента. Това е акт, който има приоритет спрямо вътрешното законодателството на страната", заяви финансистът.