Бактериалните инфекции - вторият най-опасен убиец в света
Секция: Наука
22 Ноември 2022 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бактериалните инфекции - вторият най-опасен убиец в света

/КРОСС/ Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смъртните случаи по света след сърдечните заболявания, предаде АФП, като цитира данни от мащабно проучване.

Сред най-смъртоносните бактерии са стафилококус ауреус и пневмококи.

Изследването, което е публикувано в изданието "Лансет", е фокусирано върху около 30 бактерии, за които се смята, че най-често са свързани с инфекции. Направена е оценка и на броя на смъртните случаи, предизвикани от тях.

Проучването е осъществено в рамките на "Глобалното бреме на болестите" - мащабна изследователска програма, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В нея са включени няколко хиляди учени в повечето от страните по света.

Около 7,7 милиона смъртни случаи са свързани с бактериална инфекция, макар че тези данни са от 2019 г., преди пандемията от КОВИД-19.

От около тридсет избрани бактерии само пет са причината за повече от половината от смъртните случаи. Стафилококус ауреус е "водещата бактериална причина за летален изход в 135 страни", се посочва в проучването. При най-малките - деца под пет години, обаче и пневмококовите инфекции се оказват най-смъртоносни.

Според изследователите тези резултати показват, че бактериалните инфекции трябва да са "спешен приоритет" по отношение на общественото здраве.

Те призовават за действия за превенция на инфекциите, по-добро използване на антибиотици - по-специално за избягване на резистентността, както и за по-ефективни ваксинации.