Владимир Иванов, ДКСБТ: Потребителска кошница поскъпна с 30% спрямо 2021 г.
Секция: ИКОНОМИКА
23 Ноември 2022 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Иванов, ДКСБТ: Потребителска кошница поскъпна с 30% спрямо 2021 г.

/КРОСС/ Тенденцията е към постоянно повишаване на цените. Резки промени в ценовите равнища обаче са невъзможни. Това заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

"Устойчива тенденция - с по мъничко, но постоянно, всеки ден. На практика към момента имаме една потребителска кошница, на която стойността е точно 30% спрямо нивата на същия период от миналата година", каза той по БНР.

"Нямаме условия да видим драстични, бурни или апокалиптични промени в ценовите равнища, а при това равнище на търсенето ще видим спокоен декември с по-малко потребление", успокои Иванов.

Ситуацията ще се промени, когато видим сигурност на енергийния пазар и стабилизиране на геополитиката - "нещо, което при продължаваща война и начина, по който се водят политическите разговори и на европейско равнище, не се вижда в скоро време да се случи", посочи Иванов.

При олиото, захарта и брашното има обратна тенденция. Захарта е излязла от пиковите си стойности на световния пазар, отбеляза той.

"Отдавна трябваше да имаме относително пазарно равновесие в храните, но може би лошите очаквания за това, което предстои и най-вече абсолютно несигурният енергиен пазар, всичко това води до един стрес на пазара", коментира Владимир Иванов.

1% изменение в търговията на едро се материализира в 4-5-6% в търговията на дребно, даде пример той.

Иванов препоръча потребителите да следят цените на едро, сайта на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата и "да не опосредстват недобри търговски практики, да не заплащат подобен тип търговски маржове" като голямо разминаване в цената на един продукт в отделни търговски обекти.

По отношение на по-нискокачествените продукти ние сме относително скъпа страна, каза още председателят на комисията. По думите му "ние сме скъпи на боклуците и евтини на високото качество".

"В България се произвеждаше много висококачествена храна в много добри количества. Страната има огромен потенциал в тази посока. Потенциалът на България в аграрния сектор е огромен. То е въпрос на цялостна политика в аграрния сектор", обобщи Иванов.