ПП и ДБ ще опитат да направят правителство на малцинството с втория мандат
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Ноември 2022 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП и ДБ ще опитат да направят правителство на малцинството с втория мандат

/КРОСС/ "Продължаваме промяната" ще опитат с втория мандат да направят правителство на малцинството заедно с "Демократична България". Това заявиха представители на партиите на съвместна пресконференция в парламента.

"България стои в политически вакуум. Тук сме заедно - ПП и ДБ, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Българският народ очаква план, визия, правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия, ясен план, като трябва да има и определени гаранции, а парламентът да покаже, че е способен да работи в такъв формат", заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Според Асен Василев през последните 30 години България страда от три големи недъга - първият е, че голяма част от бизнеса е подложен на натиск, защото зависи пряко от държавата. Вторият - че страната ни е с най-голямото неравенство в целия ЕС, което нараства всяка година.

"Стигнало е до размери, които ни поставят между Кот д'Ивоар и Малайзия и е една от основните причини българите да напускат страната", смята той.

Третият проблем е липсата на справедливост - виждаме как прокурорски синове извършват престъпления пред очите на всички и остават безнаказни, посочи още Василев.

Страната има нужда от управление, но не изглежда да се формира такова, каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Освен, че възникна едно мнозинство, което се представя за тематично, но може да прерасне в една коалиция, която да състави управление, което да връща страната назад. Очевидно тласкането на страната към избори и спешните изменения в Изборния кодекс също са част от сценария, в който се намираме".

Пред България стоят няколко основни задачи, изброи Иванов - влизането в еврозоната и Шенген, реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа, преодоляването на големите разделения в бюджетния дефицит и освобождаването на бизнеса от натиска.