Путин призова за създаване на независима система за международни плащания
Секция: Русия
24 Ноември 2022 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин призова за създаване на независима система за международни плащания

/КРОСС/ На базата на цифрова валута и блокчейн технологии може да бъде създадена независима система за международни плащания. Това заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на конференцията „Пътешествие в света на изкуствения интелект", съобщават руски медии.

„Въз основа на технологии за цифрова валута и разпределени регистри е възможно да се създаде нова система за международни плащания, много по-удобна, но в същото време напълно безопасна за участниците й, което е важно, независима от банки и намеса на трети страни ", каза още Путин. Той изрази увереност, че ще се развие подобно нещо, защото "никой не харесва диктата на монополистите и нанася реални щети на всички, впрочем и на самите монополисти".

Според него глобалните финансови институции трябва да отразяват реалностите на многополюсния свят, да се основават на отворени демократични принципи, да изключват диктат, злоупотреби и монопол. Путин подчерта, че "в условията на днешните нелегитимни ограничения една от линиите на атака са изчисленията".

„Настоящата система за международни плащания е скъпа, системата на нейните кореспондентски сметки и регулирането се контролират от тесен клуб от държави и финансови групи. Всъщност те са господарите на живота, те наистина монополно контролират всичко", коментира Путин.

В тази връзка той предложи да се комбинират напреднали технологии и "хилядолетния опит на човечеството".