Снежната покривка на прохода "Шипка" е над 25 см
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2022 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Снежната покривка на прохода "Шипка" е над 25 см

/КРОСС/ Снежната покривка на прохода "Шипка" вече е над 25 см. Пътят към върха се почиства и от началото на седмицата преминаващите през прохода се радват на пухкавия бял сняг на върха.

Според д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", по традиция когато падне първият сняг подхода към паметника се затваря.

"Всеки, който се насочва насам през зимните месеци, трябва да е наясно, че може да стигне до него само пеш. Идващите трябва да са добре облечени, подготвени за зимни условия. Следващата седмица ще поставим табели, с които да предупредим туристите'', обясни той пред NovaNews, като посъветва посетителите да следят профила на музея за информация за бури.

"24 часа в денонощието паметникът се охранява от полиция. В много редки случаи полицаите не успяват да достигнат. Работниците на музея се придвижват пеша, те имат снегоходки, очила, ръкавици. Когато времето е опасно, колегите не се качват. А ние своевременно уведомяваме, че паметникът няма да приема гости", каза още Ангелов.

По думите му стъпалата към монумента са около 800, а към 700 от тях са на прав участък, а при обилна снежна покривка, се превръща в писта за спускане.