Одобриха още 11 милиона лева за изграждане и ремонти на детски градини и училища
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2022 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одобриха още 11 милиона лева за изграждане и ремонти на детски градини и училища

/КРОСС/ Още 11 178 364 лева за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната, одобри правителството. Средствата са по програмата на Министерството на образованието и науката, която има за цел да подобри материалната база в образователните институции.

Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол.

Със средствата ще бъдат разплатени дейности по сключени договори по изпълнението на програмата. В някои образователни институции ще се извършват основни ремонти, с които да се подобрят условията за отглеждане и обучение на децата и учениците, а в други ще се строят изцяло нови сгради за детски градини или ще се изграждат учебни корпуси.

С изпълнението на дейностите по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020 - 2022 година се работи за намаляване на недостига на свободни места в яслите и детските градини, както и за успешното включване на 4-годишните деца в системата на предучилищното образование. Благодарение на новопостроените учебни сгради и корпуси повече училища ще могат да преминат към едносменен режим на обучение.