СЗО: Отслабването на бдителността по отношение на КОВИД-19 може да доведе до смъртоносен нов вариант
Секция: Здраве
03 Декември 2022 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО: Отслабването на бдителността по отношение на КОВИД-19 може да доведе до смъртоносен нов вариант

/КРОСС/ Пропуските в стратегиите за справяне с КОВИД-19 тази година продължават да създават "идеалните условия" за поява на смъртоносен нов вариант, каза днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

"Ние сме доста по-близо до това да можем да кажем, че извънредната фаза на пандемията е приключила, но все още не сме стигнали дотам", заяви Тедрос на пресконференция.

Той направи изявлението в момент, когато Китай регистрира ново увеличение на заразяванията.

По оценки на СЗО около 90 процента от хората по света вече имат някакво ниво на имунитет срещу вируса на КОВИД-19.

Техническият ръководител на СЗО Мария ван Керхов каза, че организацията иска правителствата по света, включително Китай, да се съсредоточат върху рисковите групи от населението - като хора над 60 години и такива, които имат придружаващи заболявания.

Допълнителното смекчаване на изискванията за тестване за КОВИД-19 и карантинните правила в някои китайски градове беше посрещнато със смес от облекчение и тревога в момент, когато се очаква промяна в националната политика по отношение на вируса след широкоразпространените размирици в страната.

Според ръководителя на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън е окуражаващо, че Китай приспособява настоящите си стратегии за контрол на КОВИД-19. Той изрази надежда, че Пекин ще възприеме стратегия, "която постига баланс между контрола върху вируса и . . . препитанието, благополучието и човешките права на хората".