Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат лекарства
Секция: Здраве
04 Декември 2022 12:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат лекарства

/КРОСС/ Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат лекарства, след като им бъде поставена диагнозата. Това съобщи програмният директор на Националната пациентска организация Александър Миланов по време на дискусия за достъпа до нови терапии в България, организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Около 200 хиляди са хронично болните българи. Те са преминали през поставяне на диагноза, отнемащо между 3 и 5 месеца, през явяване пред лекарска комисия, разхождане до регионалната здравна каса за протокол, с който да отидат на лекар за издаване на рецепта за нужните им лекарства. Това означава отсъствие от работа, както и разходи за пътуване до съответните администрации, обясни Александър Миланов.

От организацията настояват за въвеждане на електронен протокол, издаван от Здравната каса, и за отпадане на физическото явяване пред лекарска комисия, "тогава, когато се продължава терапията и не е необходимо пациентът да се яви за някакъв специализиран преглед или изследвания, което ще намали и фалшивия брой хоспитализации".

От Националната пациентска организация планират пилотен проект през следващата година, в който специален навигатор ще придружава онкоболни хора през всички стъпки от лечението им.

БНР, новини