Меглена Кунева: Техническата готовност за Шенген не е достатъчна
Секция: ПОЛИТИКА
09 Декември 2022 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меглена Кунева: Техническата готовност за Шенген не е достатъчна

/КРОСС/ Истинското чакане за Шенген започва през 2011 г., защото още тогава страната ни е имала техническата готовност за влизане. Това обясни пред NOVA Меглена Кунева, бивш главен преговарящ с Евросъюза и първи български еврокомисар.

„Оставаше политиците да си свършат работата. Да се твърди, че техническата оценка, върши работа за всичко, не е вярно. Това е необходимо, но не достатъчно условие. Всички го знаят. От една страна има Комисията и Парламентът, от другата страна са страните-членски. Не е непознат процеса. Такъв е съюзът", каза Кунева.

След 2011 г. обаче политическият натиск започнал да отслабва.

„Дори и в момента говорим предимно за миграцията, а не говорим за ползите от членството ни в Шенген. Днес комисарката по правосъдие и вътрешен ред се обърна към българските граждани, не към политиците. Тя каза, че българските граждани заслужават да бъдат в Шенген. Според мен това е тонът", каза Кунева.

Относно Хърватия, Кунева каза, че там се наблюдава много сериозна политическа воля и много добро представяне.

„Хърватия построи мост за 500 милиона евро за 36 месеца, без нито един сигнал за конфликт на интереси, корупция и т.н. Това са добре управлявани процеси", обясни бившият еврокомисар.

„В момента към Румъния се реферира като едно малко чудо на Балканите. Тя изпревари Литва и Латвия, Унгария, Гърция по отношение на БВП на глава от населението, по отношение на заплати", каза Кунева. По думите й Букурещ е дал добри сигнали за борбата с корупцията.

Според Кунева в момента за България е добре, че върви с Румъния, защото северната ни съседка ни дърпа напред.

„Но ако продължаваме да не правим необходимото, може да се стигне и до ново решение. Тогава би било вече опасно", обясни Кунева.