Повече от 100 учени от цял свят призоваха към предпазливост в разпространението на ГМО
Секция: Наука
11 Декември 2022 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 100 учени от цял свят призоваха  към предпазливост в разпространението на ГМО

/КРОСС/ Повече от 100 учени и експерти от цял ​​свят призоваха международните лидери към предпазливост в разпространението на организми, модифицирани чрез генетични биотехнологии, предаде АФП. Обръщението на учените е в разгара на срещата на ООН КОП15 за биоразнообразието, която ще продължи до 19 декември в Монреал. 

Инициативата за обръщението е на френската неправителствена организация „Pollinis". Еколози, молекулярни биолози и специалисти по генетика призовават за предпазливост, тъй като биотехнологиите, използвани за генна модификация, биха могли да навредят на популациите от опрашващи насекоми и да предизвикат намаляването им. 

Новите инструменти за редактиране на генома са насочени предимно към насекомите и растенията. Те правят възможно модифициране на генома без външно добавяне. Един от водещите проекти в тази област се разработва от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Целта на този проект е „стерилизация" на женските комари, за да може да се изкорени маларията в Африка. 

Сред целите на другите проекти е борбата с вредителите по растителните култури. Колорадският бръмбар унищожава картофените насаждения, а петнистата дрозофила атакува овошките.